20210227_dankraam-onthulling-(30)_aangepast

Toelichting ontwerp geveldoek Dankraam Tilburg

De zin “gaan we voort, ongeacht wat“ van een van de 170 inzenders van het Dankraam uit het gedicht van Pascale Hopstaken bleef hangen tijdens mijn ontwerpproces voor het grote geveldoek. Ook triggerde mij een inzending van een vader die zijn kinderen filmde, zij speelden ongestoord en liepen naar huis in de 1e lock down. Onbezorgd en zonder weet. Net als het gedicht van Erik van Os over zijn kind. Dat trof me. Zo kwamen ook de reikende handen van de dansers die filmpjes hadden ingestuurd steeds terug in mijn hoofd. En dan de zestig jaar oude foto van een hangend jongetje in een speeltuig. Vuil en vies, geheel onbewust van de crisis die zich rondom hem afspeelt. Een kind groeit toch op, of het nu mee zit of niet. Daarom ook deze houding. Een hand vast, een hand reikt in onzekerheid. Maar toch houvast. Dat is de reden dat ‘ie slechts één schoen draagt, want ook als je iets verloren hebt komt het toch nog goed. De 170 inzendingen hebben we gevisualiseerd op het grote doek. Dat is een herkenbare link geworden naar het glas in lood raam uit 1951, met bewerkte afbeeldingen van Studio Cortex. Het jongetje dat daarvoor zwiert vertegenwoordigt hoop en houvast.

Riëtte Sommerdijk

paleis Tilburg

Vragen?

Oorspronkelijk tot 27 april. Maar er kwamen veel verzoeken binnen voor verlenging. Besloten is dat we de actie verlengen tot (minimaal) de eerste week van juni.

We proberen dit zo snel mogelijk te doen. Het kan een uurtje duren.

Als je een e-mailadres hebt achtergelaten krijg je een link naar je bijdrage

Goed idee, maar daarvoor is deze actie minder geschikt. Tip: misschien kun je het verhaal plaatsen op www.geheugenvantilburg.nl.

In 1995 maakte de VPRO een radiodocumentaire over deze periode.

Je naam verschijnt bij de inzending, je mailadres gebruiken we om je een linkje te sturen. Zo kun je de bijdrage delen met vrienden en bekenden.

Als je verder niks hebt aangevinkt krijg je geen bericht meer van ons. Het mailadres wordt na de actie verwijderd.

Wij gaan er vanuit dat alles wat je bij ons indient eigen materiaal is. Wij gebruiken tekst, beeld en geluid alleen voor acties binnen de context van Dankraam Tilburg. Wil je zélf bijdragen van inzenders gebruiken, check dan eerst bij hen of dit is toegestaan.

Scroll naar top