Velen bouwden mee aan het Dankraam van Tilburg

In deze lastige tijden reiken veel Tilburgers elkaar de hand. We organiseren acties om verpleegkundigen of vakkenvullers te bedanken, we zetten beren op de vensterbank of maken muziek bij een verzorgingshuis. Op allerlei manieren steken we elkaar zo een welgemeend hart onder de riem.

Wij vroegen alle inwoners deze acties te laten zien op deze website. Er kwamen vele foto’s, filmpjes, gedichten en tekeningen binnen als uiting om dank uit te spreken of elkaar moed in te spreken.

Vanaf 18 april tot begin juni bouwden we zo met elkaar aan het Dankraam van Tilburg, een blijvende herinnering aan deze moeilijke periode.

De termijn om in te zenden is inmiddels voorbij. Alle inzendingen bekijk je op deze site.

We gaan nu aan de slag om van alle stukjes een groot virtueel glas-in-loodraam te maken. Dit is binnenkort te zien op onze website én op een groot doek in het centrum van de stad. En net als bij de vorige epidemie ontvangen vertegenwoordigers van cruciale beroepen later dit jaar een speciaal paneeltje dat is gebaseerd op dat raam.

Inspiratie uit '51

Dankraam Tilburg is geïnspireerd op een bijzonder gebrandschilderd glas-in-loodraam. Dit kunstwerk hangt sinds de jaren ’50 in het paleis. Het herinnert ons aan de pokkenepidemie uit 1951. Veel Tilburgers kennen dit verhaal. De stad ging wekenlang op slot, treinen sloegen ons station over, evenementen werden afgelast. Uit dankbaarheid dat de pokkendraak was verslagen werd een inzameling georganiseerd om een speciaal glas-in-loodraam te maken. De 38 meest betrokken zorgverleners kregen een klein paneeltje. Het markante raam hangt al bijna zeventig jaar in het paleis.

Glas in Loods via Berny

Initiatiefnemers

Dankraam Tilburg is een gezamenlijk initiatief van Stadsmuseum Tilburg, stadmaker Berny van de Donk, EELT Theatercollectief en Studio Web Presence. Voor dit project wordt samengewerkt met Fontys Hogeschool voor de Kunsten, ContourdeTwern en Omroep Tilburg. Dankraam Tilburg is mede mogelijk gemaakt door Boekenschop, het Prins Bernhard Cultuurfonds, stichting Kobra en het Tivolifonds.

Het project maakt onderdeel uit van Palace To Be. Onder die titel organiseert Stadsmuseum Tilburg samen met vele andere partijen activiteiten in en rondom het Paleis.

Stadmaker, zelfstandig adviseur en Tilburgfan
Artistieke leiding en concept EELT Theatercollectief
Communicatiemedewerker Stadsmuseum Tilburg
013 Straatjes en Studio Web Presence

Sponsoren

logo SMT
Boekenschop
logo tivolifonds
Logo Cobra smalller
Prins Bernhard Cultuurfonds - full color
Scroll naar top