Ontwerp jij voor Dankraam Tilburg het geveldoek en/of maak je de dankpaneeltjes om de helden te eren?

De initiatiefnemers van Dankraam Tilburg nodigen een beeldend kunstenaar of ontwerper uit om een geveldoek voor het Paleis in Tilburg te ontwerpen, waarin alle 170 inzendingen van www.dankraamtilburg.nl worden vertolkt. Ook zoeken we een kunstenaar die 20 dankpaneeltjes kan maken. Deze kunstwerkjes zijn voor genomineerde Tilburgse helden. Mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt tijdens de lockdown begin dit jaar.

Dankraam Tilburg is geïnspireerd op de Tilburgse dankactie uit 1951 toen Tilburg een pokkenepidemie succesvol het hoofd bood. Dankbare burgers schonken toen dankpaneeltjes aan dappere medeburgers en een glas-in-loodraam aan de stad. Dit historische dankraam hangt sinds die tijd in het Paleis. Zeven decennia later is COVID-19 de nieuwe realiteit, ook in Tilburg. Deze ongewone situatie leidde tot de spontane ontwikkeling en totstandkoming van het Dankraam Tilburg.

 

Dit project is ontstaan tijdens de lockdown dit voorjaar. Vier initiatiefnemers (Berny van de Donk: stadsmaker, Edwin de Leeuw: Studio Webpresence, Jojanneke van Zandwijk: Stadsmuseum Tilburg en Monique Zijp: EELT Theatercollectief) bedachten en maakten Dankraam Tilburg. Op deze website tonen Tilburgse mensen hun steun-, dank- en troostacties aan een veel breder publiek dan door de lockdown oorspronkelijk mogelijk was en wordt hun inzet als herinnering bewaard.

Fase 1

De inzendingen van berichten als dank, steun en troost is voor de zomer afgesloten. Fase 2 en 3 staan nu op stapel.

Deze oproep betreft fase 2: de creatie van twintig dankpaneeltjes en een geveldoek voor het Paleis. In fase 3 volgt het slotevenement met de uitreiking van dankpaneeltjes.

Voor fase 2 zoeken wij een Tilburgse kunstenaar die voor het onderstaande budget een geveldoek ontwerpt voor het Paleis waarin de 170 inzendingen uit fase 1 zijn vertolkt. Ook zoeken we een kunstenaar die voor het aangegeven budget 20 dankpaneeltjes ontwerpt en uitvoert om uit te reiken tijdens het slotevenement in het Paleis. Beide opdrachten kunnen ook door één kunstenaar worden uitgevoerd.

Kunstenaars kunnen zich aanmelden voor deze bijzondere opdracht door uiterlijk 20 oktobereen e-mail te sturen naar: info@dankraamtilburg.nl. Naast een korte motivatie (maximaal 1 A4) ontvangen we graag een afbeelding van een voorbeeld uit het oeuvre van de kunstenaar, die de denkrichting van de kunstenaar voor het ontwerp laat zien. Bij de uiteindelijke keuze van de kunstenaar laten we ons adviseren door Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur van De Pont.

Planning:

  • dinsdag 20 oktober: sluitingsdatum aanmelding met voorstel naar info@dankraamtilburg.nl
  • woensdag 21 oktober: opdrachtverstrekking
  • vrijdag 4 december: oplevering doek en paneeltjes
  • zaterdag 12 december: onthulling en uitreiking

Budget:

  • ontwerpen geveldoek (voorzijde Paleis/portrait /± 5mx8m): € 600,00 (exclusief BTW). De kosten van het printen en plaatsen van het doek zijn hier geen onderdeel van.
  • ontwerpen en uitvoeren van 20 dankpaneeltjes € 1900,00 (inclusief productiekosten, excl. BTW).

De ontwerper/kunstenaar gaat ermee akkoord dat hij/zij en zijn/haar werk aandacht krijgt in woord en beeld, online en offline (bijvoorbeeld via social media kanalen / website van project, initiatiefnemers, subsidiënten en pers). Hij/zij is als gast aanwezig bij de onthulling van het doek en bij het uitreiken van de dankpaneeltjes tijdens het slotevenement.

Velen bouwden mee aan het Dankraam van Tilburg

In deze lastige tijden reiken veel Tilburgers elkaar de hand. We organiseren acties om verpleegkundigen of vakkenvullers te bedanken, we zetten beren op de vensterbank of maken muziek bij een verzorgingshuis. Op allerlei manieren steken we elkaar zo een welgemeend hart onder de riem.

Wij vroegen alle inwoners deze acties te laten zien op deze website. Er kwamen vele foto’s, filmpjes, gedichten en tekeningen binnen als uiting om dank uit te spreken of elkaar moed in te spreken.

Vanaf 18 april tot begin juni bouwden we zo met elkaar aan het Dankraam van Tilburg, een blijvende herinnering aan deze moeilijke periode.

De termijn om in te zenden is inmiddels voorbij. Alle inzendingen bekijk je op deze site.

We gaan nu aan de slag om van alle stukjes een groot virtueel glas-in-loodraam te maken. Dit is binnenkort te zien op onze website én op een groot doek in het centrum van de stad. En net als bij de vorige epidemie ontvangen vertegenwoordigers van cruciale beroepen later dit jaar een speciaal paneeltje dat is gebaseerd op dat raam.

Inspiratie uit '51

Dankraam Tilburg is geïnspireerd op een bijzonder gebrandschilderd glas-in-loodraam. Dit kunstwerk hangt sinds de jaren ’50 in het paleis. Het herinnert ons aan de pokkenepidemie uit 1951. Veel Tilburgers kennen dit verhaal. De stad ging wekenlang op slot, treinen sloegen ons station over, evenementen werden afgelast. Uit dankbaarheid dat de pokkendraak was verslagen werd een inzameling georganiseerd om een speciaal glas-in-loodraam te maken. De 38 meest betrokken zorgverleners kregen een klein paneeltje. Het markante raam hangt al bijna zeventig jaar in het paleis.

Glas in Loods via Berny

Initiatiefnemers

Dankraam Tilburg is een gezamenlijk initiatief van Stadsmuseum Tilburg, stadmaker Berny van de Donk, EELT Theatercollectief en Studio Web Presence. Voor dit project wordt samengewerkt met Fontys Hogeschool voor de Kunsten, ContourdeTwern en Omroep Tilburg. Dankraam Tilburg is mede mogelijk gemaakt door Boekenschop, het Prins Bernhard Cultuurfonds, stichting Kobra, gemeente Tilburg en het Tivolifonds.

Het project maakt onderdeel uit van Palace To Be. Onder die titel organiseert Stadsmuseum Tilburg samen met vele andere partijen activiteiten in en rondom het Paleis.

Stadmaker, zelfstandig adviseur en Tilburgfan
Artistieke leiding en concept EELT Theatercollectief
Communicatiemedewerker Stadsmuseum Tilburg
013 Straatjes en Studio Web Presence

Sponsoren

A4-Gemeente-Tilburg-cmyk540
logo SMT
Boekenschop
logo tivolifonds
Logo Cobra smalller
Prins Bernhard Cultuurfonds - full color
Scroll naar top