Riëtte Sommerdijk maakt nieuw Dankraam Tilburg

Nieuw Dankraam Tilburg 2020 door Riëtte Sommerdijk

Na onze oproep aan Tilburgse makers hebben twaalf kunstenaars gereageerd. Op 21 oktober heeft het team van Dankraam Tilburg zich gebogen over deze mooie oogst. Na rijp beraad is de keuze gevallen op Riëtte Sommerdijk. In februari 2021 is haar speciaal ontworpen geveldoek voor iedereen te zien op de voorkant van ons Paleis aan het Willemsplein. Ook maakt zij de twintig paneeltjes voor coronahelden uit de stad.

Riëtte Sommerdijk maakt nieuw Dankraam Tilburg

Bekendmaking en onderbouwing

De inzendingen waren op zichzelf genomen allemaal zeer bruikbaar. De één had een meer uitgewerkt concept, de ander had meer nagedacht over de fysieke aspecten van de opdracht. Wat wij als initiatiefnemers van het Dankraam zeer waarderen is dat iedere inzending - ondanks het zware thema – werd gekenmerkt door een focus op het positieve, op een hart-onder-de-riem voor de stad en haar inwoners.

We hebben met ons team elke inzending aandachtig bekeken en gewogen. Martijn van Nieuwenhuyzen (directeur van De Pont museum) vervulde daarbij de rol van adviseur. Na een uitvoerige en goed beargumenteerde discussie is de keus gevallen op Riëtte Sommerdijk.

Riëtte werkt al jaren met textiel. Eerst als kostuumontwerper voor met name straattheater en nu als textielvormgever. Haar uitgangspunt is altijd textiel, of textiel gerelateerd. Deze techniek geeft haar werk een eigenheid en karakter dat aansluit bij het verleden van Tilburg als textielstad.

In haar voorstel combineert ze deze textiele kennis en kunde om op een bijzonder creatieve manier (details van) de 170 inzendingen in het geveldoek te verwerken. De dankpaneeltjes maakt Riëtte één voor één met de hand. ‘Tekenen met de naaimachine’ noemt zij dit op haar website. De keuze voor fragiele en kwetsbaar ogende textiele werkvormen maakt dat twintig dappere medeburgers straks een uniek kleinood met eeuwigheidswaarde ontvangen.

Afhankelijk van het verloop van de coronamaatregelen hopen we het resultaat in februari 2021 te presenteren bij het Paleis. Op zaterdag 27 februari reiken we de paneeltjes uit aan de twintig Tilburgers. Het geveldoek hangt dan boven het bordes aan het Willemsplein.

Hieronder een voorbeeld van het werk van Riëtte en het Dankraam team tijdens het overleg.

Raadszaal paleis Tilburg Dankraam tilburg 21-10-2020 foto 2
Riëtte Sommerdijk maakt nieuw Dankraam Tilburg
Raadszaal paleis Tilburg Dankraam tilburg 21-10-2020

Initiatiefnemers

Dankraam Tilburg is een gezamenlijk initiatief van Stadsmuseum Tilburg, stadmaker Berny van de Donk, EELT Theatercollectief en Studio Web Presence. Voor dit project wordt samengewerkt met Fontys Hogeschool voor de Kunsten, ContourdeTwern en Omroep Tilburg. Dankraam Tilburg is mede mogelijk gemaakt door Boekenschop, het Prins Bernhard Cultuurfonds, stichting Kobra, gemeente Tilburg en het Tivolifonds. Bij de uiteindelijke keuze van de kunstenaar hebben wij ons laten adviseren door Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur van De Pont.

Het project maakt onderdeel uit van Palace To Be. Onder die titel organiseert Stadsmuseum Tilburg samen met vele andere partijen activiteiten in en rondom het Paleis.

Stadmaker, zelfstandig adviseur en Tilburgfan
Artistieke leiding en concept EELT Theatercollectief
Communicatiemedewerker Stadsmuseum Tilburg
013 Straatjes en Studio Web Presence

Sponsoren

A4-Gemeente-Tilburg-cmyk540
logo SMT
Boekenschop
logo tivolifonds
Logo Cobra smalller
Prins Bernhard Cultuurfonds - full color
Stichting Jacques de Leeuw logo
Scroll naar top